Caută

Somnul și foamea

Actualizată în: 20 mar.

Autor: Alexandra Ionescu

Somnul poate fi influențat de activitatea hormonală a sistemului nostru, în timp ce aceasta este influențată la rândul său de alimentele pe care le consumăm.


Somnul si foamea, Articol blog, Autor Alexandra Ionescu, specialist in nutritie

Cei mai importanți factori implicați în reglarea apetitului sunt reprezentați de hormonii grelină și leptină. Grelina semnalizează senzația de foame în momentul în care depozitele de energie ale organismului sunt scăzute, în timp ce leptina semnalizează senzația de sațietate în momentul în care rezervele energetice au fost refăcute.


Privarea de somn a fost asociată cu un nivel crescut de grelină și un nivel scăzut de leptină în organism, iar acest lucru nu numai că ne face să ne simțim mai înfometați, dar alimentele pe care le consumăm în timpul nopții par și mai gustoase. În plus, privarea de somn crește apetitul pentru carbohidrați cu număr crescut de calorii, respectiv dulciuri și amidon.


Reglarea programului de somn, respectiv asigurarea unui minim necesar de 7-8 ore de somn și menținerea unui interval orar asemănător in fiecare noapte, asigură niveluri normale ale acestor hormoni. În plus, combate obezitatea, menține o stare de spirit mai bună, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare și asigură mai multă energie.


Pentru un somn de calitate este indicată evitarea supraalimentației în general, în special consumul de proteine în exces și aportul alimentar seara târziu. Sistemul digestiv funcționează optim între orele 10 dimineața și 2 după-amiaza, după care începe să fie mai lent. Atunci când mâncăm consistent dupa ora 7 seara, sau la mai puțin de 3 ore înainte de culcare, hrana nedigerată se va acumula la nivel intestinal, servind ca teren de reproducere pentru bacteriile de descompunere. În cele din urmă, hrana putrezește, iar în organism se vor acumula toxine, atât din alimente, cât și produse de bacteriile de putrefacție. În consecință, dimineața, în loc să ne simțim plini de energie și bine dispuși, ne vom simți obosiți, balonați și poate chiar nefericiți.Sfaturi alimentare pentru reglarea producției de grelină și leptină:

  • Asigurați-vă necesarul optim de fibre alimentare, pentru menținerea senzației de sațietate un timp mai îndelungat și reglarea tranzitului intestinal.

  • Alegeți alimente bogate în nutrienți, nu în calorii, precum fructe, legume, nuci, semințe, pește (somon, cod).

  • Controlați mărimea porțiilor alimentare și nu mâncați atunci când nu vă este cu adevărat foame.

  • Consumați ceai verde pentru conținutul său de EGCG (galat de epigalocatechină), substanță ce menține sănătatea ficatului prin reducerea acumulării de grăsime în exces.

  • Mâncați avocado. Acesta are un conținut crescut de grăsimi nesaturate, benefice pentru organism, ajută în procesul de detoxifiere a ficatului și conține și un număr ridicat de fibre.

15 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate